Młóto browarniane – wartościowy dodatek dla bydła i trzody

Tylko prawidłowo odżywiane zwierzęta mogą cieszyć się dobrym zdrowiem oraz prawidłowo się rozwijać. Dobrze karmione krowy potrafią być mlekodajne, a trzoda chlewna posiada wówczas bardzo dobrą kondycję. W diecie zwierząt domowych oprócz wysokowartościowych pasz powinno znajdować się młóto zwane powszechnie wysłodzinami browarnianymi.
Jak powstają wysłodziny browarniane?
Młóto browarniane to produkt uboczny powstający podczas procesu warzenia piwa, a przede wszystkim typu pils. W przemyśle browarniczym nie znalazło ono żadnego zastosowania i w związku z tym jest traktowane jako odpad. Tymczasem świetnie sprawdza się w hodowli zwierząt domowych, a zwłaszcza bydła i trzody chlewnej.
Browarniane młóto to nierozpuszczalne składniki zacieru z którego powstaje piwo. Wysłodziny są wytwarzane w specjalnych kadziach i beczkach, w których umieszczany jest zacier zwany brzeczką. Jest on wodnym roztworem ześrutowanego słodu browarnianego. W procesie produkcji piwa ów zacier jest podgrzewany do odpowiedniej temperatury, zadawany drożdżami, poddawany fermentacji a ostatecznie filtrowany. Proces ten pozwala na wyklarowanie się płynnego półproduktu piwnego mocno przesyconego aromatami słodu. Odpady które nie uległy rozpuszczeniu i opadły na dno beczki to właśnie nic innego jak wysłodziny browarniane stanowiące wartościowy półprodukt dla bydła oraz trzody chlewnej.
Świeże, kiszone czy suszone młóto browarniane?
Świeże młóto charakteryzuje się tym, że posiada dużą zawartość wody. W związku z tym nie może być przechowywane oraz podawane w świeżej postaci przez dłuższy czas. W pełni naturalne wysłodziny przypominają swym wyglądem mokrą kaszę jęczmienną o zapachu świeżego chleba.
W takiej postaci powinny być skarmione w ciągu maksymalnie trzech dni. I co istotne podawanie zwierzętom świeżego młota browarnianego w dużym stopniu wiąże się z ryzykiem wystąpienia u nich problemów gastrycznych.
Znacznie lepszym rozwiązaniem jest podawanie zwierzętom domowym wysłodzin w postaci kiszonej lub suszonej. Wówczas to można je bez problemu przechowywać przez kilka miesięcy.
Wysłodziny browarniane – półprodukt bogaty w minerały i witaminy
Jeszcze kilkanaście lat temu browarniane młóto stanowiło bezużyteczny odpad, a dziś jest coraz powszechniej wykorzystywane przez tych hodowców, którym zależy na dobrym wzroście, kondycji oraz zdrowiu hodowanych zwierząt. Młóto zawiera w swoim składzie:
- białko
- błonnik ułatwiający zwierzętom trawienie oraz dostarczający węglowodany strukturalne
- tłuszcz wysoko strawny
- cenne dla zwierząt witaminy z grupy B, E oraz A
- aminokwasy
- oraz mikroelementy
Istotną zaletą wysłodzin browarnianych jest to, że są one w pełni naturalne. Zawierają w swoim składzie łuski, kiełki oraz posiadające cenne właściwości odżywcze nierozpuszczalne składniki zacieru. Charakteryzują się one wysoką smakowitością, dzięki czemu są bardzo chętnie spożywane przez zwierzęta.
Bogactwo składników odżywczych zawartych w młocie browarnianym sprawia, że jego stosowanie u krów zwiększa wydajność produkcji mleka, a u prosiąt pomaga w utrzymaniu ich dobrej kondycji.
Jak podawać zwierzętom młóto browarniane?
Ważne jest, aby wysłodziny browarniane podawać zwierzętom w odpowiednich dawkach. Dzienne racje są zależne od kilku czynników i powinny mieścić się w granicach od 5 do 20 kilogramów. W żywieniu krów domieszkę młóta powinno zacząć się stosować w początkowej oraz środkowej fazie laktacji, a optymalne dawki w ciągu dnia nie powinny przekraczać ośmiu kilogramów. Stosowanie młóta w odpowiedniej wpływa bardzo pozytywnie na kondycję oraz zdrowie zwierząt.